Stress

Stress, zoals we dat in de volksmond verstaan, is een veelvoorkomende factor in en heeft een negatieve impact op het alledaagse leven van velen. Zelf ben ik er helaas niet onbekend mee, wat in het verleden bij mij leidde tot een burn-out.

Hoe komt dat eigenlijk als we in de weekenden vrij zijn, als we een paar dagen ertussenuit gaan, als we tijd hebben om weer een beetje bij te tanken?

Een simpele vergelijking: we liggen op de bank en ineens gaat het brandalarm in onze keuken af. We lopen ernaartoe en ja hoor, looiende vlammen. Wat doen we dan? Het brandalarm uitzetten en weer op de bank gaan liggen? Natuurlijk niet! We kijken waar het vuur vandaan komt, proberen, als we het mogelijk achten het vuur te blussen, dit ook te doen. In het andere geval grijpen we de dingen die voor ons het belangrijkst zijn en rennen naar buiten, en bellen de brandweer.

Bij stress doen we dus in realiteit vaak het eerste. We zetten het brandalarm uit en gaan ervan uit dat het vuur dan vanzelf dooft, zonder te achterhalen wat de oorzaak van de brand is. Wanneer je er dus even tussenuit gaat of weekend gaat vieren, dan is dit in feite even die irritatie van het brandalarm uitzetten, terwijl de vlammen gewoon verder looien. Hoe kunnen we dit in ons dagelijkse leven beter aanpakken?
1. Identificeren welke stressfactoren er zijn;
2. De stressfactoren zo veel mogelijk elimineren;
3. Identificeren wat het belangrijkste voor ons is;
4. Al het andere achterlaten;
5. Als nodig professionele hulp inschakelen.

Bij mij betekende dit dat ik mijn baan moest opzeggen, want ik wist, ook na mijn herintegratie, dat mijn werkgever mij nog steeds slecht zou behandelen, dat ik nog steeds alleen maar kritiek en geen opbouwende feedback zou krijgen, erger nog, er werd duidelijk blijk gemaakt van het feit dat ze het mij kwalijk namen, dat ik eruit lag. Dit is een extreme stap, maar het was wel een nodige om de brandhaard te verwijderen. En als de brandhaard brandgevaarlijk is, zal het het blussen van de brand een nieuwe brand niet voorkomen.

Het is dus absoluut belangrijk om voor jezelf erachter te komen welke dingen voor jou het belangrijkst zijn en wat bij jou stress veroorzaakt. Het kan een hele onderneming zijn om hierachter te komen en ik wens jou heel erg veel succes hiermee.

Liefs!

2 gedachten over “Stress

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s