‘Buy nothing’- challenge

Ik ben een echte challenger. Ik hou van uitdagingen en ervan mij steeds verder te pushen. Just for fun.

Dus heb ik nu besloten om te starten met een ‘buy nothing’- challenge. Dit betekent dus: voor een bepaalde periode geen nieuwe aanschaffingen doen, behalve ‘consumables’, eten en spullen die je verbruikt (denk aan wc-papier, een shampoo bar e.d.). Wel met een kleine aantekening in de kantlijn: zou mijn laptop kapot gaat- deze heb ik elke dag nodig voor werk- komt er een refurbished model. Hetzelfde geldt voor mijn telefoon. Er zit sowieso een camerareparatie van mijn mobiel aan te komen, maar de druk is momenteel niet groot genoeg, ik maak bijna nooit foto’s- dat doen anderen altijd wel.

Door het boek ‘De verborgen impact’ van Babette Porcelijn (ik heb in de afgelopen weken heel veel boeken tweedehands via Vinted gekocht) is me nog eens bewuster geworden hoe gigantisch groot de impact van elk product dat we aanschaffen op het milieu is. Al kocht ik het meeste al tweedehands, ook dat wil ik voor nu even laten, want laten we eerlijk zijn: wat moet ik met al die spullen? Ik heb nog 80 ongelezen boeken in mijn boekenkast liggen (ter verdediging: ik heb dit jaar al minimaal 10 boeken gelezen, dus het gaat rap) die ik nog moet lezen, voordat ik die uit heb, komt er niets meer bij. Ik hou wel een verlanglijstje bij- misschien.

Ook heb ik 3 malm- lades die met kleding gevuld zijn, dus ook kleren heb ik meer dan genoeg en echt geen behoefte aan. Ik kan niet zeggen dat ik niets heb om aan te doen. In tegendeel, een groot deel ervan gaat snel op Vinted, omdat ik echt niet meer dan 10 topjes en 5 broeken in mijn kast wil, omdat ik dat gewoon niet nodig heb.

Door minimalisme voel ik me zo ontzettend vrij, maar ik merk toch dat er door het feit dat ik geen emotionele waarde aan spullen hecht, en gemakkelijk afscheid neem, ook gemakkelijk weer spullen bijkomen en dat wil ik absoluut afleren. Ik wil geen aanschaffingen doen als er een alternatief bestaat. Stel ik breek een spatel, is er dan iets anders waarmee ik kan roeren? Geheid! Dus objecten die niet absoluut vervangen hoeven te worden, worden niet vervangen.

Ook zal ik mijn fiets meer gebruiken, sterker nog, vandaag ben ik zelfs met de fiets boodschappen gaan doen. Bij droog weer wil ik alle afstanden die met de fiets te doen zijn, als ik niet te veel moet meetillen, fietsend doen. Of te voet. Als er tijdsdruk is, dan heb ik niet goed gepland en moet ik het maar een andere keer gaan doen. Maar aangezien ik eigenlijk nooit onder tijdsdruk sta of gehaast ben, zal dat waarschijnlijk niet vaak voorkomen.

Ik zal ook geregeld updates posten over hoe het gaat. Ik heb de verwachting dat ik zo nog meer rust kan creëren. Consumeren als altijd geeft mij gewoon een super slecht gevoel en daar hoop ik van af te komen. Ik ben het de planeet schuldig. En het is goed voor mijn beurs.

Wil je ook meedoen? Wat verwacht je van deze challenge? Wat zal het met jou doen? Deel absoluut jouw gedachtes met mij!

Liefs,
Stef

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s